Еве како тие се разликуваат од „обичните“

Ако обожавате да јадете палачинки, но се плашите дека преку нив ќе внесете премногу калории, ова е вистинскиот рецепт за вас.

Овие палачинки се направени од брашно од хељда за кое е познато дека е многу поздраво од пченицата.

Погодни се и за луѓе кои се алергични на глутен.

СОСТОЈКИ:

1 чаша брашно од хељда
1 шолја интегрално брашно
3 чаши млеко
1 чаша кисела вода
сол, шеќер
прашок за пециво
2 лажици масло

ПОДГОТОВКА:

Јајцата се матат со шеќерот и солта. Додадете брашно и млеко наизменично, киселата вода и кога ќе промешате оставете во фрижидер половина час. Пред печење додадете прашок за пециво и масло, па промешајте.