Состојки

За кората:

  • 7 белки – 5 жолчки – 10 лажици шеќер – 1 ванилин шеќер – 1 прашок за пециво – 3 лажици какао – 4 лажици брашно – 6 лажици вода

За крем:

  • 1 литар млеко – 180 гр гриз – 125 гр маргарин – 2 жолчки – 3 ванилин шеќер – 2 лажици кристален шеќер – 250 гр шеќер во прав

За глазурата:

  • 200 мл слатка павлака – 250 гр млечна чоколада – лажица маргарин

Подготовка:

Штом почнете да ги матите белките со миксер на максимална брзина, постепено додавајте го шеќерот и матете во цврста состојба. Продолжете со додавање на жолчките една по една, но намалете ја брзината на минимум. Додадете вода и ванилин шеќер.

Додадете претходно измешано брашно, какао и прашок за пециво и лесно измешајте со процесор за храна или шпатула. Гледајте да нема грутки. Со хартија за печење обложете квадратен плех.

Истурете ја смесата во тавче и печете во загреана рерна на 200 C околу 20-25 минути. Оставете го бисквитот да се излади.

Во млекото додадете два ванилин шеќери и откако ќе зоврие додадете го гризот и варете уште 10 минути. Оставете да се излади.

Жолчките и кристалниот шеќер изматете ги со миксер и варете ги околу 10 минути со постојано мешање. Оставете го и овој фил да се излади.

Омекнатиот маргарин и шеќерот во прав се соединуваат со миксер. Додадете го филот со жолчка и соединете. Продолжете да додавате 2-3 лажици гриз со постојано мешање со миксер на максимална брзина.

Ставете ја слатката павлака на помал оган да зоврие. Прелијте со коцки чоколадо и една лажица маргарин. Мешајте додека се убаво да се соедини и да се растопи чоколадото.

Оставете малку да се стврдне глазурата, колку да можете убаво да ја наредите, да не истекува наоколу.

Премачкајте го филот преку кората и премачкајте со глазура. Оставете ги коцките мраз гриз во фрижидер неколку часа да се стегнат за да можат убаво да се исечат.

Колачот е сочен и има феноменален вкус на ванила и чоколадо.