Frijoles charros е едноставно мексиканско јадење кое ќе им се допадне на љубителите на зачинет грав. За рецептот ќе ви треба и месо, како сланина или чадена шунка, а со трпеливо готвење ќе го извлечете најдоброто од аромата. Frijoles charros ги подготвувале мексиканските каубојци за да имаат доволно сила за физичка работа, а се јадат и денес – најчесто со ориз или пченкарен леб.

Состојки за мексиканско вариво:

450 гр сув грав
340 гр сланина
1 кромид
1 лута пиперка
3 чешниња лук
400 гр излупени домати
1,4 l пилешка супа
2 ловорови листови
листови од коријандер
сол, бибер

Подготовка:

1. Потопете го гравот преку ноќ. Ставете го во поголем сад и прелијте го со вода двапати.

2. Исечете ја сланината и пржете ја околу пет минути. Потоа додадете го исечканиот кромид и пиперките исчистени од семки и пржете мешајќи додека не омекне, околу 4 минути. Додадете го сечканиот лук и пржете мешајќи околу 30 секунди.

3. Додадете грав, густин, ловоров лист, 2 лажички сол, оставете да зоврие на силен оган, па намалете на топлина, покријте и варете додека гравот не омекне.

4. Потоа се открива, се додаваат доматите и се продолжува со варење со повремено мешање додека гравот да стане кремаст и да се намали течноста. Зачинете по вкус, извадете го ловоровиот лист и посипете со листови коријандер.