Жалфијата со децении се користи во народната медицина. За максимално да ги искористите неговите лековити својства, најдобро е да го направите овој напиток

Порано, жалфија била засадена во секоја градина и се сметала за најлековито растение. Се користеше за лекување на речиси сите болести и доби статус на свето растение.

Лековитите својства најдобро се користат ако правите чај или сируп од жалфија.

Пред да дојдеме до рецептот, да видиме во кои услови жалфијата е најпогодена:

Латинското име на жалфија, Salvia officinalis, доаѓа од зборот salvare што значи спасување или лечење. Ова растение се користело како главна состојка во мешавините за балсамирање во гробниците на фараоните. Грчкиот лекар Диоскорид го користел за лекување на крварење, треска, камења во бубрезите, но и нередовна менструација.

Од активните состојки, жалфија содржи етерични масла од салвиол, пинен, цинеол, борнеол, камфор, потоа танини, горчливи материи, протеини, скроб.

Жалфијата освен есенцијално масло содржи и калиум, калциум и натриум, а во народната медицина е позната како едно од најдолго користените растенија.

Жалфијата има лековито дејство бидејќи ја чисти крвта, го поттикнува исфрлањето на слузта од дишните органи, влијае на исфрлањето на слузта од желудникот и им помага на пациентите да го вратат апетитот.

За дијабетес, се препорачува мешање жалфија и равнец. Велат жалфија е одлична за лекување на воспаленија на грлото и крајниците.

Жалфијата може да влијае на лекувањето на ревматизам, гихт и нервни нарушувања поврзани со овие болести.

Чајот од жалфија е многу важен за мајките кои дојат бидејќи зголемениот внес на чај од жалфија го зголемува лачењето на млеко кај мајките. Се верува дека консумирањето чај од жалфија може да ги намали шансите за спонтан абортус.

Чајот од жалфија го подготвуваат:

Можете да го подготвите така што ќе прелиете 2 дл вода врз 1-2 лажички жалфија и оставете да отстои 10 минути. Чајот има силен вкус и е малку горчлив, но треба да се пие најмалку два пати на ден.

Сируп од жалфија:

За сируп од жалфија најдобро е да се берат врвови кои штотуку процветале, бидејќи ги содржат најактивните и најактивните состојки.

Состојки: 300 гр цветови од жалфија, 50 гр сок од лимон, литар вода, 2,5 кг шеќер.

Подготовка: Сварете цветови од жалфија и лимонтус и оставете да отстојат 24 часа. Потоа се цеди преку крпа, се додава шеќерот и повторно се вари. Врелиот сируп сипете го во стаклени шишиња и добро затворете, а капачињата претходно дезинфицирајте ги.