Меѓународниот олимписки комитет (ИОК) и јапонските претставници одржаа неформални разговори за да го одобрат Сапоро за главен град на Зимските олимписки игри во 2030 година.

Ова го пренесува агенцијата „Кјодо“, повикувајќи се на извори од ИОК.

Се известува дека одлуката во корист на Сапоро може да биде донесена пред крајот на годината. Во март ќе се спроведе анкета на локалните жители во префектурата Хокаидо, чии резултати може да влијаат на одлуката на МОК.

Во моментов, МОК се соочува со зголемени трошоци за одржување на Олимпијадата, поради што комитетот придава големо значење на користењето на постоечките капацитети и поддршката на локално ниво.

Сапоро веќе беше домаќин на Зимските олимписки игри во 1972 година.