Начинот на живот, деловните обврски и постојаниот стрес драстично ни ги променија навиките, па прво се откажавме од стандардните физички активности.

Повеќето луѓе попрво би одбрале какво било превозно средство наместо пешачење, а да не зборуваме за трчање.

И тоа е голема штета бидејќи научниците докажаа дека трчањето го намалува нивото на лошиот холестерол, мастите, триглицеридите и шеќерот во крвта. Ризикот од развој на разни болести, како што се болести на срцето и крвните садови и дијабетес тип 2, е намален.

Покрај телото, трчањето благотворно делува и на умот. Трчањето го намалува ризикот од депресија, а го намалува нивото на стрес, анксиозноста и доброто расположение. Трчањето, како и другите физички активности, го поттикнуваат ослободувањето на хормоните на среќата.

Трчањето е бесплатно, достапно и се што ви треба се добри патики и силна волја. Запомнете дека секој почеток е тежок. Ќе бидат потребни неколку недели за вашето тело да се навикне на трчање, особено ако не сте во добра форма.

Интересно е да се погледне што се случува во нашето тело за време на половина час трчање:

Првите неколку секунди

Вашите мускули почнуваат да користат аденозин трифосфат, кој е главниот извор на енергија во клетката. Клетката може да функционира нормално само кога е достапна доволна количина на аденозин трифостат.

Првите 90 секунди

За да се направи колку што е можно повеќе аденозин трифосфат, клетките почнуваат да го разградуваат гликогенот, форма на гликоза која гради мускули. Клетките ќе ја користат гликозата што е во вашиот крвоток, поради што физичката активност е добра за намалување на нивото на шеќер во крвта.

Вашето тело почнува да користи се повеќе и повеќе гликоза. Мускулите почнуваат да ослободуваат млечна киселина, која испраќа сигнали до мозокот дека сте под физички стрес.

Следните неколку минути

Вашето срце почнува да пумпа крв побрзо и ја насочува кон мускулите. Значително помалку крв се насочува кон делови од телото кои моментално не се потребни, како што е дигестивниот систем.

За најдобро искористување на гликозата, на мускулите им е потребно зголемено ниво на кислород, што доведува до брзо и тешко дишење.

Трчањето го активира најголемиот мускул во телото – глутеус максимус (задникот). Ги активира и мускулите на нозете и стомакот, кои ви помагаат да останете исправени и да ги контролирате движењата. Почнувате да согорувате калории и резерви на маснотии.

Потрошувачката на гликоген и зголемениот внес на кислород ќе го подигнат нивото на телесната температура. Со цел да се олади, телото почнува да ја насочува крвта кон вашата кожа, што предизвикува црвенило. Се јавува потење, кое ефикасно го лади телото и ги отстранува токсините.

Следните 10 минути

Ако сте во пристојна форма, вашите мускули и нивното снабдување со аденозин трифосфат се доволни за да продолжите да трчате. Вашето тело може ефикасно да носи кислород и да консумира масти и шеќер.

Ако сте во полоша состојба, снабдувањето со аденозин трифосфат не е доволно за да се обезбеди правилно функционирање на мускулите. Мускулите не можат доволно брзо да добијат кислород, а млечната киселина почнува да се ослободува се повеќе и повеќе. Ќе ви биде потешко секоја минута.

По 30 минути

Конечно е готово. Од трчање преминувате во одење, енергијата почнува да ви опаѓа, а дишењето постепено станува нормално.

Веројатно се чувствувате одлично и имате високо ниво на енергија. Вашиот мозок го ослободува хормонот допамин.

Многу е веројатно дека ќе сакате да јадете нешто слатко. Не грижете се бидејќи гликогенот потрошил молекули на гликоза, така што калориите што ги внесувате нема да се претворат во масти, туку во извор на енергија.