Тахли Жил, влезе во хрониките на Зимските Олимписки игри Пекинг 2022. Таа нема освоено медали, но се натпреваруваше во игра на мешани двојки во дисциплината карлинг, иако беше заразена со Ковид-19.

Откако излезе позитивна, таа не настапи на првите мечеви на овој настан, додека со деновите беше изолирана, понекогаш излегуваше негативно, а понекогаш позитивно, но со ниски вредности. Австралискиот Олимписки Комитет ја отстрани од конкуренцијата во двојки, но се случи неочекуваното.

Олимпискиот здравствен систем му дозволи да се натпреварува, бидејќи „вредностите на позитивноста на тампонот на Гил се на ниско ниво, што му овозможува да се натпреварува на Олимпијадата“.

Така, 22-годишната настапи заедно со  Дин Хјуит и денеска победи со 9-6 против швајцарското дуо.

Прикажи повеќе