Полска- Светски познатиот полски композитор Кжиштоф Пендерецки почина денеска на 86 години, по долга и тешка болест.

Неговата смрт не е поврзана со коронавирусот.

– Иако личноста која се грижеше за него беше позитивна на коронавирусот, резултатот од неговиот тест беше негативен, изјави неговата ќерка Беата.

Пендерецки е најмногу познат по делото „Тужбалица“, посветено на жртвите од Хирошима, и „Пасија по Лука“.

Тој е познат по музиката што ја компонираше за филмови, како што се „Егзорцист“ на Фриткин, „Сјаење“ на Кјубрик, „Диви во срцето“ и „Внатрешна империја“ на Линч, „Катин“ на Вајда…

Добитник е четири Греми награди, последната во 2016 година.