Франција-

Ублажувањето
на
строгите
мерки
кои
во
Франција
се
воведени
поради
пандемијата
на
коронавирус 
овозможи
продолжување
на
градежните
работи
на
омилената
париска
катедрала
Нотр
Дам,
чија
обнова
почнува
во
јануари
2021.

Според
француските
медиуми,
на
почетокот
на
јуни
е
продолжен
комплицираниот
процес
на
отклонување
на
скелите
кои
се
наоѓааат
во
еден
дел
од
оваа
готска
градба.
Тие
не
се
поместени
по
пожарот
во
април,
лани,
ни
изминативе
месеци,
иако
беше
планирано,
заради
короната.

-Кога
тоа
ќе
се
случи,
ќе
може
да
почнеме
со
обновата.Иако
можни
се
секакви
ситуации,
изјави
за
„Франс
24“
надбискупот
Мишел
Опети.

Лани,
претседателот
на
Франција
Емануел
Макрон
изрази
уверување
дека
Нотр
Дам
во
рок
од
пет
години
ќе
биде
обновен,
откако
во
големиот
пожар
катедралата
речиси
изгоре.

-Ние
повторно
ќе
го
изградиме
Нотр
Дам,
катедралата
ќе
биде
уште
поубава,
а
јас
сакам
се
да
заврши
во
рок
од
пет
години,
изјави
Макрон,
дополнувајќи
дека
катастрофата
треба
да
биде
претворена
во
шанса
за
здружување
и
слога.

Досега
донациите
од
големите
претпријатија
и
француските
богаташи
за
обнова
на
катедралата
Нотр
Дам
надминале
сума
од
600
милиони
евра.

Најголемите
донации
доаѓаат
од
семејството
Бетанкур
кои
најавиле
дека
ќе
дадат
200
милиони
евра,
а
истата
сума
ја
ветиле
и
семејството
Арно,
додека
по
100
милиони
евра
ветиле
нафтената
компанија
„Тотал“
и
семејството
Пино
кое
ја
води
компанијата
„Керинг“.