Молдавскиот парламент ја осуди руската инвазија на Украина, нарекувајќи ја „геноцид“

Парламентот на Молдавија ја осуди руската инвазија врз Украина, нарекувајќи ја „геноцид“  во декларација поради постапките на Москва кон децата на окупираните територии.

Опозициските партии во парламентот пријателски настроени кон Москва одбија да учествуваат во гласањето.

Шеесет пратеници од 101-члениот парламент на Молдавија гласаа за декларацијата, приклучувајќи им се на парламентите на неколку други земји кои усвоија слични документи и понудија да продолжат со поддршката за Украинците кои бегаат од конфликтот.