Лидерите на државите и владите на Европската унија (ЕУ) од самитот во Брисел повикаа на итна деескалација на ситуацијата во Косово и најавија „негативни последици“ доколку тоа не се случи.

Во заклучоците усвоени на крајот од дводневниот самит во Брисел, во верзијата што претходно ја виде Радио Слободна Европа (РСЕ), лидерите ја повторија својата „целосна и недвосмислена посветеност на перспективата на ЕУ за членство на Западот балкански земји“. Беше повторена поддршката за забрзување на процесот на пристапување заснован на заслуги и поврзаните реформи.

Посебен став од заклучоците е посветен на тензиите меѓу Косово и Србија, а извештајот на самитот до лидерите на ЕУ го достави и шефот на европската дипломатија, Жозеп Борел.

„Европскиот совет ги осудува неодамнешните насилни инциденти на северот на Косово и повикува на итна деескалација на ситуацијата, врз основа на клучните елементи кои Европската унија веќе ги истакна на 3 јуни 2023 година. Страните треба да создадат услови за предвремени избори во сите четири општини на северот на Косово Неуспехот на тензијата за деескалација ќе има негативни последици“, подвлекуваат лидерите во усвоените заклучоци.

Посочија дека од суштинско значење е да се продолжи дијалогот со посредство на ЕУ и брзото спроведување на Договорот на патот кон нормализација и неговиот анекс за имплементација. Во заклучоците се додава дека тука е и формирање на Заедница на општини со српско мнозинство на Косово.

Прикажи повеќе