На итниот вонреден дводневен самит на земјите членки на Европската унија (ЕУ), кој денеска се одржува во Версајската палата во Франција, 27-те лидери ја признаа „тектонската промена во европската историја“ предизвикана од руската инвазија врз Украина и ветија дека „ќе ја зајакнат нивнита воена моќ и врски, како и дека ќе го продлабочат партнерството „со Киев.“

Но, пропаднаа повиците на украинскиот претседател, поддржани од Естонија, Унгарија, Летонија, Литванија и Полска, за посебен процес за членство на Украина во ЕУ, пишува британски Гардијан.

Пристапот кон проширувањето на ЕУ не е променет, без оглед на конкретната ситуација во Украина.

Прикажи повеќе