Претседателот на Обединетото светско борење (UWW), Ненад Лаловиќ, кој ги претставува летните спортови во Извршниот комитет на Меѓународниот олимписки комитет, ја коментираше идејата на ФИФА Светското првенство да се одржува на секои две години.

– Сакам да го повторам ставот на Здружението за летни спортови. Предлогот на ФИФА може негативно да влијае на здравјето на спортистите и да ја поткопа издржливоста на другите спортски федерации. Едностраната одлука на ФИФА Светското првенство да се одржува на секои две години и проширувањето на европските лиги може да има сериозни последици не само за фудбалот, туку и за другите спортови. Овие последици не можат да се потценат. Нашето здружение смета дека ФИФА треба внимателно да го разгледа ова прашање и да спроведе глобални консултации со спортската заедница. Фудбалерите веќе практично играат на границата на човечките можности. Клубовите кои повикуваат играчи ќе се соочат со уште поголеми предизвици, рече Лаловиќ на 139. седница на ИОК.

УЕФА, Фудбалската конфедерација на Јужна Америка, Премиер лигата и други организации се спротивставија на идејата Мундијал да се одржува на секои две години.