Меѓународниот олимписки комитет (ИОК) работи на можноста за промена на антиепидемиските правила за спортистите кои неодамна закрепнала од коронавирусот да можат да учествуваат на Игрите во Пекинг.

– Разговараме со група медицински експерти за можноста за намалување на интервалот помеѓу тестовите и заминувањето на Игрите. Со тоа ќе се зголеми бројот на учесници на натпреварите. Сите такви ситуации ќе се разгледуваат посебно за да може ИОК и Организациониот комитет Пекинг 2022 да најдат компромис и да направат сЕ што е можно за да дозволат такви спортисти. Но, безбедноста сепак е на прво место за нас, соопштено е на официјалниот сајт на ИОК.

Олимпијадата во Пекинг ќе се одржи од 4 до 20 февруари. Ќе се доделат 109 комплети медали во 15 дисциплини.