Изложба
насловена
„Како
што
е“
на
Антони
Мазневски
ќе
биде
отворена
денеска
во
Националната
галерија,
во
објектот
на
Чифте
амам.

Целта
на
изложбата
е
да
се
презентира
неговата
понова,
седумгодишна
продукција
пред
јавноста,
да
се
предочат
неговите
истражувања
и
усовршувања
во
полето
на
ликовната
естетика,
филозофската
мисла,
занаетските
квалификации…

Изложбата
ќе
биде
отворена
до
6
ноември.

Антони
Мазневски
е
присутен
на
домашната
и
странска
ликовна
сцена
веќе
три
децении.
Работи
како
редовен
професор
на
катедрата
по
сликарство
при
Факултетот
за
ликовни
уметности.
Во
својата
творечка
активност
има
реализирано
дваесеттина
самостојни
и
многу
групни
изложби
во
земјата
и
странство.
Неговите
дела
се
дел
од
колекциите
на
неколку
значајни
музеи
и
ликовни
институции
како
на
пример:
Музеј
Албертина
(Виена),
Музеј
Самлунг
Есл,
(Виена),
Александрија
Библиотека
(Египет),
Музеј
за
современа
уметност
(Скопје),
МАНА
Контемпорари
(Њујорк),
АртСлинк
(Њујорк),
Музеј
Модерна
Галерија

Риека
(Хрватска)…