реклама

Децата кои играат сами учат многу вредни лекции кои ќе ги носат со себе во текот на животот, а периодот поминат во самостојна игра истовремено носи и бројни придобивки.

Самостојната игра ја поттикнува самодовербата и креативноста кај децата, особено што нема кој да им каже што да играат или да поведе.

реклама

Соло играта, исто така, им помага на вашите деца да станат добро заоблени личности кои се чувствуваат удобно во различни средини, дури и кога се сами.

Постојат неколку причини зошто треба да го оставите вашето малечко да се забавува сам, еве само неколку од нив:

реклама

Тој учи да се забавува сам

Децата кои играат сами учат да се забавуваат сами. Тие не сметаат на другите да влијаат на нивната среќа и забава. Како што растат вашите деца, сфаќаат дека нема секогаш да имаат некој покрај себе. Тие ќе бидат посамоуверени и позадоволни личности.

реклама

Ја поттикнува имагинацијата

Вашето дете е полно со имагинација. Само застанете назад и оставете ги да си играат сами. Ќе размислуваат во лет и нивната креативност ќе блесне, пренесува Klix.ba.

Развива социјална независност

Самостојната игра кај децата развива силно чувство на независност. Тие не мора постојано да бидат околу друго лице или група луѓе. Оваа социјална независност ќе им помогне да се чувствуваат удобно во секоја ситуација.

Независната игра не ги поттикнува вашите деца да бегаат од другите. Ова ги подготвува за што и да донесе денот.

Промовира смиреност

Играњето надвор им дава енергија на децата, додека играњето со другите им дава многу интеракција. Независната игра им носи на вашите деца чувство на смиреност.

Меѓутоа, кога играат сами, нивното расположение се подига на друго ниво. Многу деца ќе поминуваат време во мир играјќи си со своите играчки.

Тој учи да се смирува

Децата сакаат да знаат дека сме тука за нив кога им требаме, но учењето да си играат сами ги учи и да се смируваат. Тие секогаш сметаат на вас, но учат и како да гледаат во себе за да ги решат проблемите.

Вашите деца почнуваат подобро да ги разбираат сопствените емоции и можат да почнат да ви ги пренесуваат тие чувства.

Добра подготовка за училиште

Кога станува збор за децата од предучилишна возраст, родителите се веројатно најдобри пријатели на децата. Кога ќе се повлечете и ќе им дозволите да си играат сами, тие сфаќаат дека нема секогаш да бидете физички таму со нив.

Тоа им овозможува на родителите да се одморат

Друга придобивка од учењето на децата да си играат сами е тоа што ќе го добиете повеќе потребниот одмор. Се разбира, тоа не е вашата примарна цел, но времето што го поминувате сами е исто така добар пример за вашите деца.

Тие можат да видат дека уживате да ги правите работите што ги сакате сами и дека не ви треба постојано внимание од другите луѓе за да бидете среќни.

реклама