Витаминот Д е многу важен за организмот. Најголемиот извор на овој витамин е изложување на сонце.

Витаминот Д помага во одржување на здравјето на коските преку калциумот.

Недостатокот на витамин Д не само што ги ослабнува коските, туку може да предизвика некои компликации како на пример:

Пропаѓање на коските
Замор
Вишок килограми
Опаѓање на косата
Боли во телото, особено грбот
Чести настинки
Бавно зараснување на рани