Фудбалскиот клуб Олимпик Лион потврди дека Жан Мишел Олас по 36 години повеќе не е претседател на клубот. Новиот мнозински сопственик Џон Текстор ќе ја преземе функцијата генерален директор, додека Ола ќе ја добие функцијата почесен претседател.

Текстор ќе биде трајно претседател на Лион, а функцијата генерален менаџер ќе ја извршува само додека не успее да најде личност на која би му ја доверил таа функција. Ола го напушта клубот откако му донесе 50 трофеи во машка и женска конкуренција во последните 36 години.

Најголемиот успех на Лион под водство на Ола беше освојувањето на седум последователни титули во Лига 1 од 2002 до 2008 година.

Во 1987 година, Аулас го презеде второлигашкиот клуб со долгови и го доведе до статус на еден од најголемите клубови во Европа и клуб кој ја има една од најдобрите академии во светот и поседува сопствен стадион, што е вистинска реткост во Франција.

Да потсетиме, Текстор го купи Лион минатата година за 800 милиони евра, а првичниот план беше Ола да остане претседател уште три години. Меѓутоа, американскиот инвеститор не бил задоволен од начинот на кој менаџментот под Ола ги спроведувал неговите идеи, па договорил експресна разделба. Ола доби 10 милиони евра отпремнина, и ќе остане во управата на клубот.

Прикажи повеќе