реклама

Во НЕДЕЛАТА вечер малата подморница Титан исчезна со пет патници во него. Залихите на кислород се ограничени, а повеќе бродови и авиони, вклучително и американската и канадската војска, се вклучени во трка со времето за да се најдат патниците. Според Би-Би-Си, капетанот кој ја води потрагата рекол: „Не знаеме каде се тие, да бидам искрен со вас“.

Поради оваа трагична ситуација, големо внимание привлече потонувањето на Титаник, кој лежи на дното на Атлантикот веќе 111 години. Ви пренесуваме факти за Титаник кои можеби не сте ги знаеле досега.

реклама

Бродот се сметаше за непотопен

Титаник е дизајниран со репутација дека е брод што не може да потоне. Сепак, судирот со санта мраз на првото патување на 15 април 1912 година покажа дека и тогаш најнапредната технологија не била имуна на катастрофа.

реклама

Недостаток на чамци за спасување

Титаник имал само 20 чамци за спасување, иако можел да собере многу повеќе. Иако дизајнот на бродот првично вклучуваше 48 чамци, 28 беа отпишани за да ги направат палубите помалку преполни. Овој недостаток го оневозможи спасувањето на многу луѓе.

реклама

Човекот преживеал поради алкохол

Пекарот Чарлс Џогин го преживеал потонувањето на бродот затоа што таа вечер испил многу алкохол и тоа му го стоплило телото. Затоа преживеал во ледената вода до зори, кога бил спасен.

Недоволна обука на персоналот и подготовка за евакуација

Персоналот на бродот не бил целосно обучен за справување со итни ситуации. Недостигот на соодветна обука придонесе за хаос и тешкотии при евакуацијата. Исто така, патниците не биле доволно запознаени со процедурите за евакуација и безбедносните мерки на бродот.

Јапонецот бил мразен бидејќи ја преживеал трагедијата

Масабуми Хосоно бил јапонски државен службеник кој го преживеал потонувањето на бродот, но луѓето го мразеле бидејќи избрал да живее наместо да умре заедно со другите патници на бродот.

Трагедијата можеше да се избегне

Бродот можел да ја избегне трагедијата доколку сантата мраз била забележана и пријавена кај капетанот само 30 секунди порано отколку што всушност била.

Радио операторите постојано беа предупредувани за глечерите

Пред да удри во санта мраз и да потоне во океанот, екипажот на Титаник бил предупреден шест пати токму на оваа опасност. Но, тие ги игнорираа предупредувањата. Радио операторите беа преоптоварени со новата радио технологија, што резултираше со огромен број пораки кои доаѓаа и си одат.

Ладна вода и замрзнување

Водата во Атлантскиот Океан таа ноќ била екстремно студена, а немањето доволно средства за греење или топлинска изолација во спасувачките чамци ја влошило состојбата на преживеаните.

Книгата за потонувањето на бродот објавена 14 години пред катастрофата

Книгата Futility: The Wreck of the Titan од Морган Робертсон ја раскажува приказната за најголемиот патнички брод во светот, Титан, и како потонал откако удрил во санта мраз. Романот е објавен 14 години пред потонувањето на Титаник.

Пронајдени остатоци по повеќе од 70 години

Потонатиот брод Титаник беше откриен во 1985 година, повеќе од 70 години по катастрофата, за време на воена мисија на САД. Бродот се скрши на половина и попат падна на дното. Илјадници артефакти се извлечени од урнатините и се изложени во музеите ширум светот.

реклама