САД-
Гитарата
на
која
Курт
Кобејн
свиреше
на
легендарниот
акустичен
концерт
на
„Нирвана“
во
Њујорк
се
продаде
за
рекордни
6
милиони
долари.
Концертот
од
серијата
„Ем-Ти-Ви
анплагд“
се
одржа
во
ноември
1993
година,
само
пет
месеци
пред
Кобејн
да
изврши
самоубиство.

Гитарата
„мартин
Д-18Е“
од
1959
година
беше
меѓу
највредните
експонати
што
беа 
понудени
на
аукцијата
во
Беверли
Хилс
.

„Горди
сме
што
можеме
да
ја
понудиме
оваа
историска
гитара
на
Курт
Кобејн
од
неговиот
митски
настап
со
‘Нирвана‘
на
‘Ем-Ти-Ви
анплагд‘.
Како
дел
од
една
од
најнезаборавните
свирки
во
историјата,
оваа
гитара
има
важно
место
во
историјата
на
рокенролот“,
изјави
Дарен
Џулиен,
претседателот
на
аукциската
куќа
„Џулиен“.

Гитарата
се
продаде
заедно
со
оригиналниот
куфер.