САД-
Доколку
пандемијата
на
коронавирус
не
го
зафати
светот,
Ghostbusters:
Afterlife
најверојатно
би
бил
на
врвот
на
американската
бокс-офис
од
Top
Gun:
Maverick,
додека
филмот
на
 Дизни,
Jungle
Cruise,
ќе
чекаше
во
ќошeто
за
 истото
место.
Сепак,
работите
не
излегоа
на
тој
начин
и
поголемиот
дел
од
најголемите
филмови
се
одложени
до
следната
година.

Тоа
не
значи
дека
секое
кино
е
затворено.
Кината
на
отворено
 стануваат
атракција
во
САД,
при
што
прогласувањето
на
сакани
филмови
е
главната
ждрепка.
Како
резултат,
повторното
издание
на
40-годишнината
од

Star
Wars:
The
Empire
Strikes
Back

го
донесе
продолжението
на
местото
број
еден
во
американската
бокс-канцеларија,
победувајќи
ги
Black
Panther
 

и
Inside
Out


на
број
два
и
три,
соодветно.


Deadline

објави
дека

Star
Wars:
The
Empire
Strikes
Back

направил
околу
175,000
УСД
на
483
локации
во
петокот,
а
неговите
последни
прикажувања
за
викенд
треба
да
бидат
меѓу
400
и
500.000
американски
долари.
Ова
го
носи
вкупната
 бруто-заработка
 на
филмот
во
САД
на
290,4
милиони
американски
долари.

Ова
не
е
прв
пат
филмот
на
Ирвин
Кершнер
да
се
најде
на
врвот
на
по
заработка
по
премиерата
 во
1980
година.
Повторното
издание
на
Џорџ
Лукас
објавено
во
февруари
1997
година,
исто
така,
го
искачи
 Star
Wars:
The
Empire
Strikes
Back

на
врвот

сепак,
тој
викенд
заработи
огромни
21,97
милиони
долари.

Со
коронавирусот
кој
сè
уште
е
масовен
во
САД
и
рекордниот
број
на
нови
случаи
со
кои
се
соочува
земјата
овој
викенд,
не
е
изненадување
што
поголемиот
дел
од
приходите
на
Империја
доаѓаат
од
кината
на
отворено
.
Таа
статистика
доаѓа
и
покрај
фактот
што
кината
на
отворено
сочинуваат
само
една
третина
од
сите
кина

1.000

кои
во
моментот
се
отворени
во
државите.