‘Рчењето е звук што се јавува кога мекото непце вибрира поради протокот на воздух низ дишните патишта за време на спиењето.

Оваа посебна состојба може да се случи во секое време, но е почеста кај мажите и дебелите луѓе.

Заморот е исто така честа причина за ‘рчењето.

Постојат неколку начини краткорочно да се попречи на оваа непријатна појава. Долгорочните решенија бараат подолг третман.

Еден од овие третмани е конзумирањето на напиток кој ја елиминира слузот, кој е еден од главните причинители на оваа појава, кој го нарушува мирниот сон на другите и го суши грлото и поттикнува кашлање кај луѓето кои ‘рчат.

Покрај вода, потребни ви се и јаболка, лимони, ѓумбир и моркови. Пијалокот се подготвува многу едноставно.

Во блендер треба да ставите половина шолја вода, сок од четвртина лимон, парче ѓумбир, две јаболка и два моркови. Вклучете го блендерот и мешајте додека сите состојки не се сомелат и соединат ситно.

Неопходно е тој што рчи да го пие овој напиток еден час пред спиење, неколку дена.

Се препорачува употреба на органска и домашна храна која не содржи штетни хемикалии и пестициди.