Најмалиот елен на светот ги воодушеви корисниците на Редит откако неговите фотографии беа објавени на таа социјална мрежа.

Еленот е голем колку домашно куче, а потекнува од семејството на таканаречените пуди.

Постојат два вида пудинзи и тие живеат во Јужна Америка. Јужниот пуду потекнува од Аргентина и Чиле, а северниот пуду од Перу, Венецуела, Еквадор и Колумбија.

Пудуите се тревопасни животни и живеат од лисја, трева, семиња и паднати плодови.

За да стигнат до лисјата, тие треба да стојат на задните нозе или, за разлика од нивните поголеми роднини елени, дури и да се качуваат по дрвја кога е потребно.

Пуди се внимателни животни и често се на подготвеност. Кога ги бркаат предатори, тие трчаат во цик-цак линија, што го прави потешко да се фатат.

Нивниот животен век е обично меѓу осум и 10 години, иако се загрозени поради многу фактори како што се губење на живеалиштата, болести и паразити.