Франција-

Музејот
Лувр
во
Париз
ќе
се
отвори
на
6
јули,
бидејќи
историските
и
културните
места
во
Франција
излегуваат
постепено
од
карантинот
како
последица
на
пандемијата
од
коронавирус.

Во
изјавата,
најпосетуваниот
музеј
во
Франција,
соопшти
дека
системот
за
резервации
и
новото
обележување
ќе
им
понуди
на
посетителите
максимална
можна
безбедност
додека
се
во
зградата.
Од
нив
ќе
биде
побарано
да
носат
маска
и
да
продолжат
со
социјалното
дистанцирање.

„Дури
и
да
беше
можно
да
се
откријат
богатството
на
Лувр
виртуелно
за
време
на
карантинот,
ништо
не
може
да
ја
замени
емоцијата
на
стоење
пред
уметничко
дело;
тоа
е
рајот
на
музеите“,
рече
директорот
на
Лувр,
Жан-Лук
Мартинез.

Помеѓу
12
март
и
22
мај,
веб-страницата
на
Лувр
прими
10,5
милиони
посетители,
наспроти
14,1
милиони
во
цела
2019
година.

Бројот
на
виртуелни
посетители
дневно
на
страницата
се
искачи
на
околу
330,000,
со
врв
од
скоро
400.000,
во
споредба
со
околу
40,000
посетители
на
ден
пред
кризата
со
коронавирус.

Лувр,
исто
така,
рече
дека
градината
Тјулери
пред
музејот
ќе
се
отвори,,
но
колективните
игри
и
собири
на
повеќе
од
10
лица
ќе
бидат
забранети.
И
двата
беа
затворени
на
13
март.

Соопштението
следува
по
новите
чекори
што
ги
соопшти
премиерот
Едуард
Филип
како
олеснување
на
мерките.

Министерот
за
култура
Франк
Ристер
во
изјавата
рече
дека
главните
историски
места
и
музеи
во
Франција
ќе
се
отворат
постепено
помеѓу
почетокот
на
јуни
и
средината
на
јули,
започнувајќи
со
замокот
на
Лоара,
замокот
Чамфорд
на
5
јуни
и
палатата
на
Версај
на
6
јуни.

Во
Париз,
музејот
на
домородните
цивилизации
Кваи
Бран
повторно
ќе
се
отвори
на
9
јуни,
а
го
следи
Музејот
Д’Орсeј,
дом
на
француските
импресионисти,
на
23
јуни.

На
1
јули,
Гранд
Пале
ќе
започне
со
голема
изложба
на
Помпеја,
а
надворешните
ескалатори
на
Центарот
Помпиду
ќе
бидат
достапни
за
 посетителите
за
неговите
модерни
уметнички
настани.
Музејот
Пикасо
повторно
ќе
биде
отворен
во
третата
недела
од
јули.
(Ројтерс)