Зголемените дози на вакцината против коронавирус ја зголемуваат заштитата од смрт од омикронскиот сој на 95 отсто кај луѓето на возраст над 50 години, објави Агенцијата за здравствена безбедност на Обединетото Кралство.

УКХСА извести дека околу шест месеци по втората доза на која било вакцина против коронавирус, заштитата од смрт по инфекција со сојот омикрон била околу 60 проценти кај луѓе над 50 години.

Сепак, ова се зголеми на околу 95 проценти две недели по примањето на засилената доза на вакцината.

УКХСА додаде дека податоците сè уште покажуваат високо ниво на заштита од хоспитализација по зголемената доза на вакцината.

Ефикасноста против хоспитализацијата беше околу 90 проценти за Фајзер и падна на 75 проценти 10 до 14 недели по засилувањето.

За Модерна, ефективноста против хоспитализацијата беше 90-95 проценти до 9 недели по засилената доза на вакцината.

„Доказите се јасни – вакцината помага да се заштитиме сите од ефектите на ковид-19, а нуди и високо ниво на заштита од хоспитализација и смрт на најранливите членови на нашето општество“, рече д-р Мери Ремзи, менаџер на програмата за вакцинација./Makfax