Владата
синоќа
на
седница
донесе
повеќе
одлуки
за
именувања
на
директори,
в.д.
директори
и
членови
на
управни
одбори
на
повеќе
јавни
претпријатија
и
акционерски
друштва.

На
досегашниот
директор
на
Агенцијата
за
филм
Горјан
Тозија
не
му
е
продолжен
мандатот
и
ќе
биде
објавен
јавен
оглас
за
именување
на
нов
директор.

Претходно,
Антикорупциска
поднесе
иницијатива
во
врска
со
постапувањето
на
в.д.
директорот
на
Агенцијата
за
филм
Горјан
Тозија,
и
побара
одговорност 
за
да
го
разреши.
Од
Владата
им
посочиле
дека
одговорноста
која
ја
побарала
ДКСК
е
предмет
на
позитивното
законодавство
во
државата
и
дека
тоа
е
во
надлежност
на
други
органи.

-Ние
сметаме
дека
Владата
е
надлежна,
бидејќи
според
законот
за
филмска
дејност
Владата
е
таа
што
го
именува
и
го
разрешува
директорот.
Оваа
претставка
е
доставена
и
до
вицепремиерот
за
корупција
и
очекуваме
да
видиме
што
ќе
се
случи,
истакна
Георгиев
од
Антикорупциска.